Kahve

Kahve bazı özel iklimlerin yegane gelir kaynağı olup, yüzyıllardır ticaretin en önemli ürünlerinden biridir. Acı, tatlı, sıcak, soğuk, aromalı, yoğun, ince çekilmiş, koyu ve açık kavrulmuş cinsleri vardır ve kırk yıllık hatırı… Evet… Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır..

Güney Etiyopya’da Hristiyan manastırlarında yaşayan keşişler besledikleri keçilerin bir bitkinin tohumlarını yedikten sonra daha hareketli olduklarını görüp bu bitkiyi pişirip içmeye başlarlar. Günümüzde bir sosyalleşme aracı olan, her sabah insanların kendine gelebilmek için ihtiyaç duyduğu ritüelin temelleri işte böylece atılmış olur! Evet, ilk kahve tiryakileri olan keçilere çok şey borçluyuz. Kahve yapımına yönelik ilk bilgiler 10. yüzyılda Arap Yarımadası’nda yaşayan bir doktor olan Rhazes’e uzansa da kullanımın M.S. 575 yılına kadar uzandığı düşünülüyor; Etiyopya’da yetişen Coffea Arabica’dan sonra ağaç türleri çeşitlenmiş ve Yemen’de başlayan üretimle kahve, Yemen’den İslam gezginleriyle birlikte İran, Mısır ve Anadolu’ya kadar gelen bağımlılık 15. yüzyıldan itibaren İstanbul’da yaygınlaşmış ve Venedikli tüccarlar tarafından Avrupa’ya taşınmış.